Sól (NaCl) to naturalny minerał składający się z białych kryształów w kształcie kostek złożonych z dwóch pierwiastków: sodu i chloru. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia zalecana maksymalna dawka soli dla osoby dorosłej kształtuje się na poziomie nie wyższym niż 6 gr na dobę, odpowiada to 1 łyżeczce stołowej.

Sól Maldon w płatkach jest półprzezroczysta, bezbarwna, bezwonna (oficjalnie, choć uważamy, że można poczuć świeżość morza w naszych opakowaniach), ma charakterystyczny kształt i smak. 

Specyfikacje i certyfikaty soli MALDON:

SPECYFIKACJA SOLI MALDON 

SPECYFIKACJA SOLI MALDON WĘDZONEJ

CERTYFIKAT KOSZERNOŚCI   

SAI GLOBAL CERTIFICATION  

DISTRICT COUNCIL ANNUAL LETTER 2023

 

Warto przeczytać: SÓL MORSKA W DANIACH WEGETARIAŃSKICH – JAK JĄ WYKORZYSTAĆ?