Oryginalna sól morska w płatkach Maldon wykorzystywana jest do ozdabiania oraz pogłębienia smaku potraw. Wspaniale komponuje z drobiem, rybami, czerwonym mięsem, sosami, warzywami, deserami i zupami. Nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach. Jest niezwykle świeża i czysta.
W Maldon posiadamy naturalną sól kamienną firmy Tidman, w której naturalnie występująca sól kamienna jest wydobywana ze starożytnych złóż skalnych. Fakt – w przeciwieństwie do innych soli, Tidman’s również nie zawiera żadnych dodatków!
Do oferty doszły ostatnio dwie nowe sole gruboziarniste Himalajska i Pustynna Kalahari, wyselekcjonowane przez specjalistów z firmy Maldo Salt. Grube naturalne kryształy tych soli są skarbnicą naturalnych minerałów z odległych zakątków Pakistanu i RPA. Sól ta nadaje się do bezpośredniego stosowania jak i do młynków.
Trochę historii:
Region Essex w Anglii znany był z produkcji soli już dwa tysiące lat temu. Rodzina Osborne rozpoczęła działalność rodzinnego biznesu w roku 1882. Od samego początku proces produkcji był tradycyjny i charakteryzował się kunsztem doboru odpowiedniej temperatury i czasu podczas zbierania i odparowywania wody w procesie warzenia starą metodą na patelniach nad ogniem.
Produkowana od ponad 130 lat w tradycyjnym procesie, zachowuje wszystkie naturalne składniki występujące w wodzie morskiej. Charakterystyczny kształt w formie płatków i piramidek sprawił, że trudno ją pomylić z produktem konkurencji. Sól morska marki Maldon używana jest przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie.
Głównymi jej odbiorcami są hotele i restauracje, w których pracują znani kucharze wywodzący się ze szkół angielskich i francuskich.
Jest to najwyższej jakości produkt, wyróżniony królewskim odznaczeniem rodziny brytyjskiej, przyznawanym rzemieślnikom i umożliwiającym dostawę towarów na dwór Jej Królewskiej Mości Królowej Anglii.
Nasza firma ma przyjemność dostarczać tej wspaniałej soli za pośrednictwem naszego sklepu www.saltandmore.pl